Vi fiskar schysst!

Schysst, småskaligt fiske

Vad är ett schysst fiske, hållbart fiskat och närfiskat?
FiskOnline förklarar.

Det industriella, storskaliga fisket tar död på bestånden av fisk på grund av ett hårt fiske. Det är inte vad vi kallar ett schysst fiske.

För hundra år sedan fiskade en båt ett par hundra kilo och upp till ett ton fisk. Med tiden och genom den enorma utvecklingen har fisket effektiviserats och i modern tid har det industrialiserats. Båtarna har gått från små (ca. 10m) till stora (ca. 140m) med en lastkapacitet på ett par ton till 7.000 ton.

Det industriella fisket behövs för att föda marknaden med fisk, något ett småskaligt fiske aldrig kan göra fullt ut. Dock är bifångsterna och utkasten enorma i det storskaliga och industriella fisket och för att få ekonomi i fisket, behöver de dra upp gigantiska mängder och transportera det över haven till andra sidan jordklotet för att bereda (filéa) fisken.

Vad är då bifångst och utkast?
Låt oss säga att vi riktar vårt fiske mot torsk. Då kan det hända att några flundror eller rödspättor kommer med i garnen, trots att vi enbart fiskar efter torsk. Detta kallas bifångst.
Utkast är den fisk som fiskaren inte vill ha, eller som enligt lag (kallat förbud), inte får fiskas under en viss period, eller att fisken är för liten. Den fisken kastas överbord; Ett s.k. utkast.
I ett storskaligt fiske kan utkastet röra sig om 70% av den totala fångsten. Av 7.000 ton är detta 4.900 ton. Ofattbart mycket!


Fisken som kastas överbord dör. Genom att den har fiskats på djupt vatten och snabbt trålats upp till båten drabbas den precis som en människa av dykarsjuka och dess simblåsa spräcks.
Mycket av utkasten är småfisk, fisk som ännu inte hunnit nå fullmogen ålder, vilket gör att bestånden av fisk blir kraftigt ansatta. En torsk når inte fullt mogen ålder förrän efter 4 år och blir könsmogen runt 2 år.


FiskOnline’s fiskeflotta fiskar schysst!

Fiskonline erbjuder 100% schysst, närfiskad fisk direkt från vår fiskeflotta. Fisket bedrivs småskaligt med passiva redskap. Båtarna är små, under 12 meter långa. Inga skadliga transporter över jordklotet som bidrar till miljöförstöring.

Varför transportera fisken till andra sidan jorden när det går att bereda (filéa) fisken på plats?


Fiskaren är oftast själv i båten, men vid högsäsong kan en lottkarl följa med för att hjälpa till.

Småskaligt fiske är vad det låter. Litet och enkelt med traditionella fiskemetoder och ett sunt tänkande. Detta bidrar till ett rikare hav med hållbara bestånd; Så långt ifrån det industriella fisket man kan komma. Därför fiskar vi schysst, hållbart och med stolthet!

Vi ställer stora krav på våra fiskare då FiskOnline är ett varumärke som kännetecknas av dess höga standard, dess hållbara fiske och vår ypperliga kvalité. För FiskOnline handlar kvalité inte enbart om produkten som råvara och hur den hanteras innan den når kunden, utan även om hur arbetet utförs och med vilka metoder. Vi ställer krav på att fisket skall bedrivas hållbart, och tillsammans med fiskarna arbetar vi kontinuerligt för bättre och mer effektiva fiskemetoder, som skonar både miljö och fiskbestånd.

FiskOnlines långsiktiga ambition är att förändra fisket, att minska det storskaliga, industriella fisket och öka det småskaliga. Vi vill också att yngre generationer tar över fisket och kan livnära sig på yrket. Utöver det, hoppas vi att utvecklingen av aktiva redskap inom det storskaliga fisket blir bättre och mer selektivt, så att bifångster och utkast kan minimeras för friska, levande hav.

 

Läs gärna mer om schysst fiske på Greenpeace sida - Klicka här.

 

Småskaligt och traditionellt fiske
Klicka för att läsa mer
ICA Nättran
Smarriga recept på färsk fisk!
Fiskarnas hamnar
Individuell prissättning